~mood : Diploma Elektronik Komunikasi - Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Shah Alam

Recent Posts

Like This Blog ?

Isnin, 6 Jun 2011

Cara-Cara Asas & Mudah Untuk Melajukan PC


Uninstall semua program yg tidak diperlukan

Rasanya langkah ini tidak perlu dijelaskan lebih lanjut. Mesti korang tahu dan penah uninstall software.


Tingkatkan performance swapfile
Langkah ini hanya digalakkan utk pc yg mempunyai 256MB RAM atau lebih. Kalo tak, nnti tak jadi. Caranya senang je:
1.   Tekan Start dan kemudian Run
2.   Taip msconfig.exe dan ok
3.   Klik bahagian System.ini
4.   Expand tab 386enh dgn menekan tanda tambah
5.   Tekan New, dan taip ConservativeSwapfileUsage=1 dlm ruangan kosong
6.   Klik Ok dan restart pc (nk restart kemudian pon boleh)


Disablekan indexing service
Indexing service adalah program utk update list fail dlm pc kita. Kebaikannya, kita dpt search fail dgn laju. Tapi ia menyebabkan pc jadi lembap (tambahan pulak laptop aku yg dh tua nih) dan juga bunyi bising. Program ni kecik je, tp byk pakai RAM. Jadi lg bgs kalo disablekan indexing dgn step seperti kt bawah ni:
1. Tekan Start
2. Pastu Control Panel
3. Double click Add/Remove program
4. Klik Add/Remove Window Components
5. Uncheck indexing service
6. Tekan next dan beress..

Disable network file dan printer
Biasanya akan ada delay bila nk bukak folder. Sebabnya Windows akan automatic akan cari network file dan printers setiap kali kita bukak windows explorer. Cara nk disable mcm kt bawah:
1. Bukak mana2 folder
2. Tekan Tools menu
3. Tekan Folder Options
4. Tekan View Tab
5. Uncheck Automatically search for network folders and printers check box
6. Tekan Apply
7. Ok
8. Reboot

p/s: Semoga mencuba. Aku dh try sendrik dan mmg ade effect utk laptop aku…

0 komen ! anda pula ?:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Sponsor Post !