~mood : Diploma Elektronik Komunikasi - Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Shah Alam

Recent Posts

Like This Blog ?

Selasa, 30 November 2010

P1 Wiggy Portable Modem 4G


Dalam entri lepas aku pernah menceritakan pasal Super Wiggy Portable Modem dari P1 Wimax. Masa dalam percubaan 7 hari memang laju dan tahap superb. Memang aku dah agak pun. Seminggu dua selepas itu pun pun memang masih laju tapi tidak mencapai seperti mana tahap masa dalam 7 hari tempoh percubaan.



Namun seminggu kebelakangan nie, asyik disconnect jer. Dalam tempoh sejam tak tahu berapa kali terputus. Nak di ikutkan memang lah benggang namun masih cuba bertahan lagi. Sebab aku guna modem nie di waktu kerja jer disebabkan talian internet di pejabat aku laju macam siput. So, terpaksalah kuarkan sendiri duit poket untuk buat2 kerja kat pejabat menggunakan modem sendiri punya. Kat umah aku tak pakai pun modem nie, sebab di rumah sudah ada "outdoor" modem. Yang tu aku tak nafi, memang laju tahap gaban macam nak bertukar ke baju besinya.


Semalam aku ada call wimax untuk nak pulang kembali modem ni dan di suruh datang ari nie. Tapi pelik bin ajaib, modem nie tak buat masalah lak sepanjang aku on semenjak pagi tadi lagi. Dilema lak rasanya nak ke PJ. Dah la jauh gak tu. Tengok dulu la seminggu dua nie macam mana.

Isnin, 29 November 2010

Tips Memilih Hosting

Apa itu Hosting?

Mengikut sumber yang disediakan oleh laman web Wikipedia, hosting bermaksud satu ruangan khas yang ditempatkan di dalam di dalam web server ataupun pelayan web yang disediakan oleh syarikat pembekal servis ini. Web Server ialah komputer yang berkuasa tinggi yang mampu untuk melayan beribu-ribu permintaan pengguna dalam satu-satu masa. Web Server juga akan disambungkan ke internet sepanjang hari selama 24 jam supaya ia dapat diakses setiap masa. Kebiasaannya Web Server atau ada juga yang memanggilnya Data Center yang terkenal terletak di luar Negara. Di Malaysia juga telah ada syarikat yang menyediakan Web Server.
Jika anda mahu memiliki laman web, maka hosting perkara wajib yang anda perlu miliki. Seperti sesebuah perniagaan kedai runcit yang kita hendak jalankan, maka tapak kedai juga harus dimiliki. Laman web khainimis.com ini contohnya telah dihoskan menggunakan web server yang terletak di Cyberjaya, Malaysia. Lihat, bukan orang barat sahaja mampu ada web server sendiri, malahan di Negara kita sendiri telah mempunyainya. Jadi secara umumnya, Hosting

Perkhidmatan web hosting hari ini boleh dikatakan murah berbanding tahun-tahun sebelum ini. Dengan kos kurang RM8 sebulan, anda sudah boleh memiliki web server sendiri bagi tujuan persendirian mahupun perniagaan. Jika menjalankan perniagaan runcit, sewa kedai sahaja mungkin mencapai RM700 sebulan sahaja. Itulah kelebihan perniagaan internet berbanding perniagaan konvensional...

Faktor-faktor yang perlu diutamakan dalam pemilihan Web Hosting
Jika laman web anda hanya mengandungi halaman HTML semata-mata, anda tidak perlu bimbang jenis sistem operasi yang digunakan. Jika laman web anda mengandungi kandungan dinamik yang memerlukan akses pangkalan data (database), anda mungkin perlu membuat keputusan pada teknologi yang harus digunakan bagi laman web anda.
Berikut adalah ciri-ciri penting yang perlu anda tahu sebelum memilih Web Hosting.
1. Sistem Operasi (OS) - Pastikan jenis sistem operasi yang digunakan (Windows, Unix, Linux). Linux adalah yang terbaik.
2. Ruang Cakera (Disk Space) - Berapa jumlah ruang cakera yang disediakan. Ruang cakera disukat dalam bytes, megabytes (MB), atau gigabytes (GB). Bagi laman web berskala kecil yang mengandungi tidak lebih dari 100 halaman tanpa imej dan fail video, ruang cakera 25 MB sudah memadai.
3. Jalur Lebar (Bandwidth) - Berapa jumlah jalur lebar yang disediakan dalam sebulan. Jalur lebar ialah sukatan bagi jumlah kuantiti pemindahan fail yang berlaku apabila pengguna mengakses fail-fail sesebuah laman web. Bagi laman web yang kurang dikenali ramai dengan jumlah trafik yang rendah, 1-2 GB sebulan adalah mencukupi.

4. Akses FTP - Akses FTP adalah perlu bagi membolehkan anda memuat naik (upload) fail-fail web ke dalam server. Sesetengah web hosting (biasanya yang percuma) tidak menawarkan akses FTP.
5. Sokongan pelanggan – Kriteria ini amat perlu sebelum memilih web hosting. Samada melalui emel, telefon atau live chat anda boleh mencubanya sebelum mendaftar perkhidmatan mereka. Perhatikan cara mereka memberikan jawapan dan kepantasan menjawab semasa memberikan respon.
6. Jaminan uptime - Jaminan uptime sekurang-kurangnya 99.5% adalah perlu bagi sesebuah laman web. Uptime 100% mungkin akan melibatkan kos yang tinggi, bagaimanapun elakkan jaminan uptime yang kurang dari 99.5%.
Penyedia Web Hosting terbaik pernah saya gunakan
Sepanjang pengelibatan saya di dalam perniagaan internet ini, setakat ini saya telah menggunakan servis hosting daripada 6 syarikat penyedia hosting. Jadi, macam-macam pengalaman yang saya lalui daripada keenam-enam penyedia web hosting tersebut. Dan akhirnya saya hanya setia pada dua penyedia hosting ini iaitu:
NetKL.com – Ini adalah salah satu penyedia hosting terawal yang saya gunakan dan saya masih gunakan servisnya sehingga sekarang. Sepanjang saya gunakan khidmat dari NetKL ini, saya belum pernah lagi melihat laman web saya down. Sokongan pelanggan juga amat pantas diberikan. Pernah saya menghubungi mereka pada jam 2 pagi, dan mereka telah respon setengah jam selepas itu, sangat pantas. Dan satu lagi, saya paling suka membeli domain name melalui NetKL kerana ianya boleh di katakan paling murah.
Jadi, saya harap perkongsian maklumat ini dapat membantu anda untuk mendapatkan hosting terbaik untuk laman web anda.

Jumaat, 26 November 2010

Microsoft Office 2010 crack All Edition (Mini KMS)

Sape yang ada prob ngn microsoft office 2010? Nak beli yang ori tapi xde wang yang ckup... Tp bleh juga lau nk try utk 30hari....Just pergi ke website Microsoft, kemudian daftar n akan dpt serial key percuma untk 30 hari...


Prisian ni bleh jugk dgunkn secara pirate.... Juz download dari internet...n install... sblom install, ade jgk die request key..hehe... n ltak la key utk trial tu...pas2 bru lah guna crack....


sape yg nk try juz donlop jer...xde syarat2... donlop scara free... tp komen2 la ckit lau bleh... untk activator tu... juz klik butan download dibawah....ok..TK!



Jumaat, 12 November 2010

Beza intel Core i3 , Core i5 dan Core i7

Processor




First- intel core i3...



1. processor ni merupakan successcor kepad intel core 2 duo..
2. ada dua processor utama berjalan serentak..
3. ada technology hyper threading- membolehkan perlaksanaan 4 tugas dalam satu masa.. dan divide by 2 processor.. each processor will process 2 task in one time.. 
4. ada teknology hd built in dalam processor tu sendiri.. so dengan teknologi ni membantu graphic card untuk performance visual yang lebih baik dan lebih sharp.. 

Second- intel core i5...


1. processor ni lebih ok daripada i3.. dengan teknologi turbo boost.. processor ni akan overclocked dengan  sendirinya iaitu menambah kuasa processor apabila diperlukan..
2. ada yang dua processor dan ada yang 4 processor
3. juga ada teknologi hyper-threading-sama konsep dengan i3
4. ada juga teknologi hd dalam processor yang membantu dalam penghasilan visual yang lebih baik...
5. sesuai kalo ko jenis edit video.. render video.. atau seorang gamer.. memang cukup sesuai.
6. processor memory cache lebih banyak daripada i3.. 2 kali ganda.. i3 4mb cache.. i5 8 mb cache.. 

Third- intel core i7...


1. processor paling best antara ketiga-tiga processor..
2. 4 processor kesemuanya dan dilengkapi dengan teknologi Turbo Boost..
fungsinya untuk meningkatkan kuasa processor apabila diperlukan.. 
automatically
3. ada juga teknologi hyper thread.. tapi lebih berkuasa dimana.. boleh 
melaksanakan 8 tugas dalam satu masa...



4. kalo i5 dan i3 ada HD support.. i7 pun ada.. tapi upgrade sikit.. ada hd 
boost support.. means memang lebih cantikla graphic dan visual korang.
5. memory cache sebanyak 8mb 
6. pastu ada memory controller yang menyokong 3 memory berkelajuan 
1066mhz dan fungsi memory controller adalah untuk boost up memory punya bandwith.. 
7. kalo untuk kerja2 berat.. memang sesuai sangat pakai core i7 ni..

Tp kesimpulannya... ketiga-tiga processor ni semua bagus...
depends on ur top priority works...
kalo ko animator macam las copac.. buat upin dan ipin.. i5 dan i7 memang sesuai.. 
kalo kaki gamers.. i3 pun ok dah sebenarnya.. cuma i5 dan i7 lebih smooth digunakan..
kalo just untuk biasa2.. better guna i3 cukup..
but terpulang pada citarasa masing2.. kehendak setiap orang berbeza....hehe..okeyh....

Khamis, 11 November 2010

Webcam Logitech C600


Spesifikasi:


>True 2.0-megapixel sensor with glass lens and Logitech® RightLight™ 2 technology
>HD video capture (up to 1600 x 1200*)
>720p wide-screen mode
>Gambar : 8 megapixels (software) 
>Up to 30 frames per second video
>Built-in microphone with Logitech® RightSound™ technology
>Privacy shade for audio and video mute
>Hi-Speed USB 2.0 certified
>Universal clip fits notebooks, LCD or CRT monitors
>Snapshot button for capturing photos
>Fixed focus


System Requirements



>Windows Vista® or Windows® 7 (32-bit or 64-bit)

>1 GHz (2.0 GHz recommended)
>512 MB RAM or morer
>200 MB hard drive space
>CD-ROM drive
>OS-compatible sound card and speakers
>Full speed USB 2.0 recommended

>Windows® XP (SP2 or higher)

>1 GHz (2.0 GHz recommended)
>256 MB RAM (512 MB RAM recommended)




For the best internet-calling experience, we suggest:


>Dual-core CPU with 1 GB RAM
>Broadband internet with 256 kbps upload or higher

Logitech webcam software:


Logitech Vid™


>Capture videos and photos
>E-mail videos and photos
>YouTube™ upload (registration required)
>Logitech® Video Effects™: fun filters, avatars, video masks, and face   accessories

Ahad, 7 November 2010

Setellite L635


Toshiba Satellite L635-S3040 Laptop LED adalah sebuah PC portabel yang menggabungkan kekuatan, gaya dan keterjangkauan. Siswa, orang tua dan pemilik akan mencintai bagaimana notebook ringan-dengan-nya 13.3 "diagonal TruBrite paparan HD-membuat mereka ke tempat-tempat ketat,dan mereka mendapatkan hasil maksimum dari hiburan mobile juga. Ini dilakukan di popular kita Fusion Finish dan ditawarkan dalam palet warna-warna cerah.


                                                               Baru Beli kat Low Yat

 Plus, Toshiba Satellite L635-laptop memanfaatkan teknologi IntelCore S3040 prosesor terbaru, built-in DVD player, bersama-sama dengan 2GB memori dan 500GB simpanan, untuk memberikan prestasi ciri-ciri lengkap. Sebuah Webcam dengan Wireless-N memastikan anda akan dapat berkomunikasi, berkolaborasi dan berbual tidak semasa beraktiviti. Apa lagi, tambahan perlindungan hard drive, digabungkan dengan suite Toshiba "Smart" Ciri-ciri dan reka bentuk eko-sedar, membuat ini penting sehari-hari laptop-harga untuk anggaran sehari-hari

Color:                 Brown
Part Number:     PSK04L-04D01P
Processor:          Intel Core i5-460M Processor (2.53 GHz with Turbo Boost up to 2.8Ghz, 3MB     L3,                     1066MHz FSB)
OS:                    Genuine Windows 7 Home Premium 32-bit
Memory:             2GB DDR3 RAM
Hard Drive:         500GB (SATA) HDD
Optical:               SuperMulti DVD ±RW
Display:              13.3 HD Clear SuperView LED Backlight Display
Video Card:       ATI Mobile Radeon HD 5470 Park XT w/512 MB
WiFi:                 WLAN 801.11b/g/n
Ethernet:            Ethernet 10/100
Bluetooth:          Bluetooth v2.1 w/ EDR
Webcam:           Built in Web Camera
Card Reader:     5 in 1 Media Reader
I/O Ports:          HDMI Port / 3D HDD Senso
Battery:              6-Cell Battery
Warranty:          1 Year Warranty

Sabtu, 6 November 2010

Tetikus G9370



PENEMUAN terbaru dunia teknologi menjadi platform bagi pelbagai syarikat sektor itu untuk cuba membangunkan produk baru yang memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna tidak terkecuali A4Tech.
Hasilnya, tetikus tanpa wayar G9370 semakin mendapat tempat di kalangan pengguna kerana saiznya yang kecil dan kompak mudah untuk dibawa ke mana saja serta boleh disesuaikan untuk kegunaan desktop atau laptop.


 Semestinya lambakan tetikus di pasaran menyukarkan pilihan dibuat apatah lagi situasi ‘tanpa wayar’ semasa juga menjangkitkan teknologinya kepada peranti itu yang kian digemari.

Sambungan tanpa wayar menggunakan ‘bluetooth’ sudah acapkali dilambakkan di pasaran, apa kata kita beralih kepada tetikus yang menggunakan transmisi radio sebagai sumber antara tetikus dan pemancarnya.

 Model G9370 dari A4Tech adalah contoh tetikus menggunakan sambungan tanpa wayar yang boleh berfungsi sejauh 15 meter walaupun di atas permukaan berasaskan cermin.Selepas diuji, ternyata ia bukan teori semata-mata dengan jangkauan tetikus dan CPU sejauh 16 meter berjaya dicapai. Sejak ia diperkenalkan buat pertama kali pada 1981, tetikus mula mengalami evolusi daripada penggunaan bebola sebagai penggerak hingga kaedah optikal yang mengesan kawalan tangan pengguna.

Kini, ia terus dievolusikan berasaskan teknologi laser yang mengesan pergerakan tanpa berkompromi dengan jenis permukaan. Ini bermakna pengguna boleh menggerakkan tetikus di atas permukaan tidak rata berbanding penggunaan bebola. A4tech G9370 dikatakan juga bersesuaian untuk kaki ‘game’, tetapi tak perlu bimbang kerana penguji merasakan produk ini turut mantap kalau disesuaikan dengan laptop yang dibawa ke mana saja. Faktor ergonomik dititikberatkan dalam produk ini kerana teknologi tetikus direka itu mampu disesuaikan dengan bentuk tangan seterusnya memberi keselesaan kepada si pemakai.

Kaedah pemasangannya pun cukup mudah. Pengguna hanya perlu menggunakan satu bateri bersaiz AA ke dalam tetikus dan memasang pemancarnya pada slot USB dan ia akan terus boleh digunakan.

Jangka hayat bateri pula mampu bertahan empat hingga enam bulan bergantung kepada kekerapan pemakaiannya. Rekaan ‘simple’ dengan tawaran empat warna iaitu merah, kelabu, kuning dan hitam pasti memberi pilihan baik yang ditambah konsep ‘plug n play’ menyenangkan si pemakai walau di mana mereka berada.

Tambahan pula, harganya kini sudah mencecah kurang RM100 yang pastinya mampu dibeli.

PRODUK:
Tetikus A4Tech G9370
HARGA: RM89
PERTANYAAN:
VERTEX Distribution Sdn Bhd
TELEFON: 03-2148 6961
LAMAN WEB: www.vertex.com.my

KESELURUHAN: ***1/2
REKA BENTUK:***
INOVASI: ***1/2
MESRA PENGGUNA:
DOKUMENTASI: ****
NILAI WANG: ***1/2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Sponsor Post !