~mood : Diploma Elektronik Komunikasi - Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Shah Alam

Recent Posts

Like This Blog ?

Jumaat, 1 April 2011

Sambutan April Fool's Day - Kejatuhan Kerajaan Islam di Granada


Terdetik hati aku untuk publish tentang April Fool's Day ni sebab kat masjid tadi ade 1 kuthbah tentang ni. Jadi, bace laa... >

Ini ada artikel menarik mengenai sejarah April Fool yang disambut di Barat terutamanya. Berhati2lah…kerana tujuan sambutan April Fool adalah bukan sekadar bersuka ria…

APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!


Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.


Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.


Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.


Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.


Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.


Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.


Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.


Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.


Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita...amin.. 

5 komen ! anda pula ?:

tieha ismail berkata...

sebab tu la jangan main sambut aje kalo tatau asal ussul sesuatu perayaan tuh...maybe ader makna tersirat di sebaliknya....

~Arif~Asyraf~ berkata...

yup2... saya sokong... !! org sekarang mudah sangat terpedaya dgn budaya barat nih.. nak2 bahagian berseronok...adoyai.. :(

Ozi Mohameen berkata...

my godness , bru buat je smalam . hehe , tobat x buat dah lpas ni !

Tanpa Nama berkata...

April's fool was never a Christian festival whether in Spain or anywhere else. Obviously one cannot celebrate what one doesn't know. Reasons for feasts might possibly change over time, but each feast is celebrated by the participants for (their own) reasons that they are aware of and it can hardly be a celebration of something they are unaware of.

As for what the blogger say's here I can say that its is
one of the Internet Urban Legend {which no proof or evidence at all ...}

for the origin of A.f ref:--> http://en.wikipedia.org/wiki/April_Fools%27_Day
(some reader or even the blogger may say ... wat is this guy try to tell us.. this guy try to ask people to go n read another forigner article ... or should I say penjajah ... come on people open your eye ... do not take n belive something without really looking into it)

Again as for the blogger plz dont just translate or copy and paste an article .. make some research .. where is ur ref. for ur article ... proof evidence .. it is not a good thing to call people as "jahil"

come on ... 1st the sacred words "Allah" and then the V.day... latest the "poco2 Dance" now the A.F day ...9I myself did not celebrate this .. V.Day .. A.F.day .. n i don't dance poco2) ooo by the way I'm a christian.

Tanpa Nama berkata...

baca ler ...
http://www.islamtomorrow.com/lies/April_lies.asp
atau:
http://www.islamtomorrow.com/lies/History_April_Fools.asp

tuan punyer tanah hang kater tok sah sambut april pool ... abih tu hang ni tengah wat per .. hang bacer ar ... article tu ..

-GhosT-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Sponsor Post !