~mood : Diploma Elektronik Komunikasi - Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah , Shah Alam

Recent Posts

Like This Blog ?

Jumaat, 12 November 2010

Beza intel Core i3 , Core i5 dan Core i7

Processor




First- intel core i3...



1. processor ni merupakan successcor kepad intel core 2 duo..
2. ada dua processor utama berjalan serentak..
3. ada technology hyper threading- membolehkan perlaksanaan 4 tugas dalam satu masa.. dan divide by 2 processor.. each processor will process 2 task in one time.. 
4. ada teknology hd built in dalam processor tu sendiri.. so dengan teknologi ni membantu graphic card untuk performance visual yang lebih baik dan lebih sharp.. 

Second- intel core i5...


1. processor ni lebih ok daripada i3.. dengan teknologi turbo boost.. processor ni akan overclocked dengan  sendirinya iaitu menambah kuasa processor apabila diperlukan..
2. ada yang dua processor dan ada yang 4 processor
3. juga ada teknologi hyper-threading-sama konsep dengan i3
4. ada juga teknologi hd dalam processor yang membantu dalam penghasilan visual yang lebih baik...
5. sesuai kalo ko jenis edit video.. render video.. atau seorang gamer.. memang cukup sesuai.
6. processor memory cache lebih banyak daripada i3.. 2 kali ganda.. i3 4mb cache.. i5 8 mb cache.. 

Third- intel core i7...


1. processor paling best antara ketiga-tiga processor..
2. 4 processor kesemuanya dan dilengkapi dengan teknologi Turbo Boost..
fungsinya untuk meningkatkan kuasa processor apabila diperlukan.. 
automatically
3. ada juga teknologi hyper thread.. tapi lebih berkuasa dimana.. boleh 
melaksanakan 8 tugas dalam satu masa...



4. kalo i5 dan i3 ada HD support.. i7 pun ada.. tapi upgrade sikit.. ada hd 
boost support.. means memang lebih cantikla graphic dan visual korang.
5. memory cache sebanyak 8mb 
6. pastu ada memory controller yang menyokong 3 memory berkelajuan 
1066mhz dan fungsi memory controller adalah untuk boost up memory punya bandwith.. 
7. kalo untuk kerja2 berat.. memang sesuai sangat pakai core i7 ni..

Tp kesimpulannya... ketiga-tiga processor ni semua bagus...
depends on ur top priority works...
kalo ko animator macam las copac.. buat upin dan ipin.. i5 dan i7 memang sesuai.. 
kalo kaki gamers.. i3 pun ok dah sebenarnya.. cuma i5 dan i7 lebih smooth digunakan..
kalo just untuk biasa2.. better guna i3 cukup..
but terpulang pada citarasa masing2.. kehendak setiap orang berbeza....hehe..okeyh....

0 komen ! anda pula ?:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Sponsor Post !